Πως να μετατρέψετε το κινητό σας σε WiFi Web Camera Οδηγός (Βήμα-Βήμα)

644
web camera

Web Camera το κινητό; Και όμως είναι πάρα πολύ εύκολο και μπορείτε να το χειριστείτε τοπικά (Localy) ή απομακρυσμένα (Remotely)

Βρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβό εξοπλισμό για να παρακολουθείτε το σπίτι σας ή και ακόμα δεν χρειάζονται καθόλου χρήματα για να έχετε μια πραγματικά αξιόπιστη Web Camera στο PC σας.

Αν και, μερικές από τις καλύτερες κάμερες ασφαλείας ή Web Camera για το σπίτι ή το γραφείο είναι πιο προσιτές από ό, τι νομίζετε. Αυτές τις μέρες, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα smartphone που δεν χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή.

Έτσι λοιπόν αν θέλετε να έχετε μια κάμερα ασφαλείας στο σπίτι σας ή ακόμα και μια Web Camera για το γραφείο σας, το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι ένα χρησιμοποιήσετε το Smartphone σας. Παρακάτω θα δείτε τον οδηγό μας για το πως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό. Ας ξεικήσουμε!

web camera – Χρησιμοποιώντας το Smartphone

Εάν διαθέτετε μια συσκευή Android, υπάρχάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ολοκληρώσετε την συγκεκριμένη διαδικασία. Η λήψη και εγκατάσταση του λογισμικού στο smartphone σας είναι εύκολη, ωστόσο, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια web camera είναι μια άλλη ιστορία.

Και για να μην κάνουμε τα πράγματα περίπλοκα, σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή όπως το Alfred, WardenCam ή το IP Webcam.

Όλα τα παραπάνω apps είναι απλές, εύχρηστες εφαρμογές Android που λειτουργούν για την πλειοψηφία των συσκευών και είναι ιδανικές για αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ. Και οι τρεις είναι δωρεάν για λήψη από το Google Play, αλλά ίσως κάποιες από αυτές να έχουν διαφημίσεις μέσα.

Εάν δεν θέλετε να βλέπετε καμία διαφήμιση, μπορείτε να αγοράσετε το IP Webcam Pro για 4$. Επιπλέον, τόσο το Alfred όσο και το WardenCam διαθέτουν αγορές εντός εφαρμογής που σας επιτρέπουν να κάνετε αναβάθμιση σε εκδόσεις χωρίς διαφήμιση.

Μπορείτε δηλαδή μέσα από τις ίδιες τις εφαρμογές να πληρώσετε ώστε να απανεργοποιήσετε τις όποιες διαφημίσεις που μπορεί να έχουν μέσα.

καμερεσ ασφαλειασ

Και οι 3 εφαρμογές που αναφέραμε παραπάνω διαθέτουν τις ίδιες λειτουργίες όπως: Motion Detection (Ανίχνευση Κίνησης), Night Vision (Νυχτερινή Λήψη) και άλλα πολλά. Μια ακόμα βασική λειτουργία που διαθέτουν είναι ότι σας επιτρέπουν να αλλάξετε την ανάλυση του Video του κινητού σας και να μην κλειδώνει το κινητό σας ενώ το χρησιμοποιείτε σαν web camera.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι παραπάνω εφαρμογές χρειάζονται Internet (Wifi, 3G, LTE κλπ) ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν. Και έτσι θα έχετε καμερεσ ασφαλειασ χρησιμοποιώντας το κινητό σας.

Σημείωση: Κατά την εγκατάσταση της όποιας εφαρμογής επιλέξετε, θα σας ζητηθεί να δώσετε πρόσβαση στην κάμερα και στον ήχο. Πρέπει να επιτρέψετε αυτή την λειτουργία για να μπορέσουν να δουλέψουν.

Πως να συνδέσετε το κινητό σας με το PC (WiFi)

Ας περάσουμε στην διαδικασία μετατροπής του κινητού μας σε web camera. Για το παρακάτω παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε την Android εφαρμογή IP Webcam. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο για να κατεβάσετε την εφαρμογή και να την κάνετε εγκατάσταση στο κινητό σας.

Όταν τελειώσει η λήψη της εφαρμογής και γίνει και η αυτόματη εγκατάσταση στο κινητό σας, θα πρέπει να δώσετε permissions στην εφαρμογή (όπως αναφέραμε παραπάνω). Αν σας ζητηθεί από την εφαρμογή η χρήση λήψης φωτογραφιών, λήψη βίντεο, πρόσβαση στον αποθηκευτικό χώρο κλπ θα πρέπει να τα αποδεχθείτε.

Ερώτηση: Μπορώ απομακρυσμένα να δω την κάμερα του κινητού;
Απάντηση: Φυσικά και μπορείτε
Ερώτηση: Μπορώ τοπικά να έχω πρόσβαση στην κάμερα του κινητού χωρίς να χρησιμοποιήσω το καλώδιο του;
Απάντηση: Ναι, αυτός είναι και ο σκοπός του άρθρου μας

Βασικές Ρυθμίσεις IP Webcam

Αφού τρέξετε την εφαρμογή και δώσετε τα απαραίτητα permissions, έχουμε το καντρικό μενού με τα υπομενού. Σε αυτό το αρχικό μενού αυτά που θα μας απασχολήσουν προς το παρόν είναι:

  • 1. Ανάλυση Βίντεο
  • 2. Ανάλυση Εικόνας
  • 3. Συμπίεση Βίντεο
  • 4. Connection Settings

Ας τα δούμε αναλυτικά:

1a. Από το κεντρικό μενου της φαρμογής επιλέγουμε Video preferences και μετά Video Resolution (Βλέπε εικόνες παρακάτω), Και έπειτα επιλέγουμε ανάλυση βίντεο (όχι πολύ μεγάλη, ξεκινήστε με 1280×720)
web wifi camera

2.a Αν είσαστε στο μενου Video preferences απλά επιλέξτε Photo resolution. Αν είσαστε στο αρχικό μενού της εφαρμογής τότε επιλέξτε πάλι Video preferences και μετά Photo Resolution. Εδώ θα επιλέξουμε την ανάλυση της φωτογραφίας που θα τραβήξει η κάμερα του κινητού όταν την ζητήσουμε (βλέπε εικόνα παρακάτω).
mobile web cam

3.a Για να επιλεξουμε την ποιότητα του βίντεο, από το αρχικό μενού επιλέγουμε πάλι Video preferences και στην συνέχεια επιλέγουμε Quality. Από default είναι στην μέση, εγώ το βάζω μεταξύ 75 – 85 (βλέπε τις παρακάτω εικόνες).
wifi camera

4.a Από το αρχικό μενού τώρα, κάντε λίγο scroll Προς τα κάτω μέχρι να δείτε το μενού “CONNECTION SETTINGS”, και πατήστε εκεί που λέει “Local broadcasting” και στο επόμενο μενού που θα σας ανοίξει επιλέξτε “Login/password” ώστε να ορίσετε ένα username Και έναν κωδικό πρόσβασης για την σύνδεση σας (βλέπε την εικόνα παρακάτω).
κινητό σαν web cam

Αφού έχετε δώσει username και password (κωδικός πρόσβασης), επιστρέψτε στο αρχικό μενού και πατήστε την τελευταία επιλογή “Start server”. Θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση ίντερνετ στο κινητό σας ώστε να λειτουργήσει. Μετά από το “Start server” που πατήσατε θα ανοίξει η κάμερα του κινητού σας και κάτω κάτω θα σας εμφανίσει 2 ip addresses για παράδειγμα http://192.168.1.5:8080 (Βλέπε εικόνες παρακάτω).
κινητό spy cam
ip webcam

Ανοίξτε έναν Browser στο PC σας και γράψτε όλη αυτή την ip address. Στην συνέχεια θα σας ζητηθεί να βάλετε το username και τον κωδικό πρόσβασης (είναι αυτά που ορίσατε στην εφαρμογή IP Webcam στο προηγούμενο βήμα). Και τέλος αν η σύνδεση είναι επιτυχής τότε θα δείτε μια web εφαρμογή που από εκεί μπορείτε να ελέξετε την web camera του κινητού σας (Βλέπε τις παρακάτω εικόνες).
mobile camera

spy κάμερα

Στο επόμενο How To θα σας εξηγησουμε για το πως μπορείτε απομακρυσμένα να συνδεθείτε στο κινητό σας που θα το έχετε αφήσει στο σπίτι σας καθώς και άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες όπως Motion Detection, Sound Detection κλπ.

Δείτε και το σχετικό βίντεο μας: