Red Dead Redemption 2 – Ένα απίθανο και λεπτομερές Review

353
Red Dead Redemption 2

Πριν προχωρήσουμε στο ΥΠΕΡ αναλυτικό Review του Read Dead Redemption 2, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CDMEDIA για την παραχώρηση του.

Κάνοντας ένα μικρό ταξίδι πίσω στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 2004 οι Rockstar San Diego και Rockstar Studios είχαν κυκλοφορήσει για PlayStation 2 και Xbox το Red Dead Revolver, ένα Western-themed action adventure game το οποίο κατέληξε να γίνει το πρώτο της σειράς Red Dead.

Το δεύτερο παιχνίδι, με τίτλο Red Dead Redemption ακολούθησε τον Μάιο του 2010, ενώ πλέον έχουμε την χαρά να έχουμε στα χέρια μας το τρίτο μέρος της σειράς, το Red Dead Redemption 2, το οποίο λειτουργεί σαν prequel του δεύτερου παιχνιδιού. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτός ο νέος τίτλος “Red Dead Redemption 2”.

read dead redemption 2 παρουσίαση

Read Dead Redemption 2 – Story

Η ιστορία του Read Dead Redemption 2 διαδραματίζεται κατά το έτος 1899. Μετά από μια ληστεία η οποία δεν πήγε ακριβώς όπως είχε υπολογιστεί ο Dutch van der Linde και η συμμορία του αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο τους στο Blackwater και καταλήγουν να περιπλανούνται στα βουνά με στόχο να αποφύγουν την επιβολή του νόμου.

Το μέλλον όμως της συμμορίας μοιάζει αρκετά δυσοίωνο καθώς ομοσπονδιακοί πράκτορες και κυνηγοί κεφαλών βρίσκονται συνεχώς στο κατόπι τους. Η συμμορία για να καταφέρει να επιβιώσει θα αναγκαστεί να ληστέψει και να σκοτώσει και μέσα σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Arthur Morgan, ο πρωταγωνιστής μας, ο οποίος θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στα ιδανικά του και στην πίστη που έχει προς τον Dutch.

Συνολικά το Red Dead Redemption 2 χωρίζεται σε 6 Chapters και 2 Epilogues. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει μια πλειάδα από αποστολές, κάποια κεφάλαια περιλαμβάνουν περισσότερες και κάποια λίγο λιγότερες. Για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε την βασική ιστορία του παιχνιδιού υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 50 ώρες, ενώ εφόσον επιλέξετε να πραγματοποιήσετε όλες τις διαθέσιμες προαιρετικές αποστολές ο χρόνος αυτός μπορεί άνετα να διπλασιαστεί.

rdr 2 story

RDR 2 – GAMEPLAY

Το Red Dead Redemption 2 αποτελεί χωρίς υπερβολή μια κατηγορία από μόνο του στο χώρο των video games. Το παιχνίδι φροντίζει από την αρχή να δείξει ότι η δική του ταυτότητα διαφέρει κατά πολύ από όλα όσα έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα. Ξεχάστε τα παιχνίδια που ολοκληρώνονται σε 20 και 30 ώρες και η δράση είναι καταιγιστική από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το Red Dead Redemption 2 δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά μιας και πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίρνει κυριολεκτικά το χρόνο του. Όλη η ιστορία εξελίσσεται αργά, σε τέτοιο σημείο που το παιχνίδι σταματά να είναι παιχνίδι και γίνεται ένα με την πραγματικότητα.

Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς από τις πρώτες κιόλας ώρες χρήσης του Red Dead Redemption 2 ο Arthur δεν θα είναι απλά ένας χαρακτήρας που χειρίζεστε, ο Arthur είναι εσείς και αυτό σημαίνει ότι εσείς θα είστε υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που θα πάρει, για τις κινήσεις που θα κάνει, για τις πράξεις που θα πραγματοποιήσει ή δεν θα πραγματοποιήσει και ούτω καθεξής.

Γενικά ο χειρισμός του παιχνιδιού θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται στο κομμάτι της εξερεύνησης, εφόσον έχουμε στην διάθεσή μας έναν ευρύ και τεράστιο open-world και στο κομμάτι που έχει να κάνει με την βασική ιστορία. Στο παιχνίδι μπορούμε να επιλέξουμε να παίξουμε είτε από προοπτική πρώτου είτε από προοπτική τρίτου προσώπου ανάλογα πάντα με την προτίμησή μας.

rdr 2 sp4

Η ζωή του Arthur και της συμμορίας όπως είναι φυσικό δεν είναι εύκολη και αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος της συμμορίας έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο τον οποίο πρέπει να ακολουθεί πιστά έτσι ώστε να κερδίζει το μερίδιό του.

Επειδή ακριβώς ο Arthur αποτελεί μέλος αυτής της ομάδας το παιχνίδι έχει φροντίσει με πολύ ωραίο τρόπο να ισορροπεί ανάμεσα στο να λειτουργούμε ως μονάδα αλλά και ως σύνολο. Τι θέλω να πω, ο Arthur μπορεί να επιλέξει να περιπλανηθεί μόνος του στο χάρτη, να έρθει σε επαφή με πολλούς NPC χαρακτήρες μέσω μινιμαλιστικών dialog trees κλπ.

Επίσης επιλέγουμε αν θα πιάσει φιλική κουβέντα, αν θα εκφοβίσει με στόχο να κλέψει λεφτά ή ακόμα και αν θα σκοτώσει τον συνομιλητή του για να κάνει loot στο πτώμα. Μπορεί ακόμα να επιλέξει να κυνηγήσει άγρια ζώα, να ψαρέψει, να πάει για κολύμπι, να κατασκηνώσει, να κάνει μια βόλτα με το canoe κλπ.

Γενικά όπως θα διαπιστώσετε υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών η οποία όσο προχωράτε γίνεται μεγαλύτερη, αποφεύγοντας έτσι το παιχνίδι να γίνει κουραστικό ή επαναλαμβανόμενο. Εκτός όμως από την εξερεύνηση και τις δραστηριότητες που μπορεί να πραγματοποιεί ο Arthur, πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι παίζει και η προσωπική του υγιεινή και υγεία.

Συγκεκριμένα μπορούμε να επιλέξουμε αν ο χαρακτήρας μας θα κόψει τα μαλλιά του και αν θα ξυριστεί, αν θα κάνει μπάνιο έτσι ώστε να μην μυρίζει άσχημα στους γύρω του, ποια ρούχα θα φορέσει ανάλογα με την εποχή που διανύουμε.

Ακόμα θα πρέπει να φροντίζουμε να τρέφετε σωστά έτσι ώστε το σωματικό του βάρος να παραμένει φυσιολογικό για να μπορεί να έχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ολοκληρώνει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Πέρα όμως από όλα αυτά ο Arthur όπως είπαμε και νωρίτερα αποτελεί μέλος μιας ομάδας για την οποία ενδιαφέρετε και νοιάζεται με έμπρακτο τρόπο.

Υπάρχουν φορές που θα κληθεί να βοηθήσει ή ακόμα και να σώσει κάποιο άλλο μέλος της συμμορίας, θα πρέπει ακόμα να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους άντρες της ομάδας για να φέρνει εις πέρας σημαντικές αποστολές, όπως για παράδειγμα το να εξουδετερώσουν μια αντίπαλη συμμορία κ.α.

Ενώ επίσης θα πρέπει να ενισχύει όσο μπορεί τα απόθεμα τροφής, τις πρώτες ύλες καθώς και τα χρήματα της συμμορίας έτσι ώστε να βελτιώνεται ο συνολικός τρόπος ζωής. Τα αποθέματα τροφής μπορούμε να τα αναπληρώνουμε είτε δωρίζοντας κουφάρια ζώων που έχουμε καταφέρει να σκοτώσουμε είτε δίνοντας τρόφιμα που έχουμε αγοράσει ή που έχουμε βρει ή ακόμα και που έχουμε κλέψει.

Πάνω-κάτω το ίδιο μοτίβο ισχύει και για την συλλογή πρώτων υλών, οι οποίες πρώτες ύλες χρησιμεύουν για να κάνουμε craft και upgrade στον προσωπικό μας εξοπλισμό αλλά και στον εξοπλισμό της συμμορίας.

rdr 2 arthur

Για το κυνήγι των ζώων θα πρέπει πάντα να είσαστε εξοπλισμένοι με υπομονή και επιμονή, ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η συγκέντρωση. Γενικά κάθε φορά που θα καταδιώκετε ένα ζώο θα πρέπει να έχετε φροντίσει να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα όπλα, ανάλογα δηλαδή με το μέγεθος του ζώου.

Παράλληλα θα πρέπει να βρίσκετε και το καταλληλότερο σημείο που θα σταθείτε για να πραγματοποιήσετε την βολή σας. Για να κυνηγήσετε ένα ζώο χωρίς να σας αντιληφθεί θα πρέπει να παραμένετε κρυμμένοι και να μην κάνετε φασαρία, ενώ για να βρείτε τα ίχνη που έχει αφήσει στο πέρασμά του μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ικανότητα Eagle Eye χάρη στην οποία μπορείτε να εντοπίζετε την πορεία που έχει ακολουθήσει το ζώο κάθε φορά.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφέρω ότι σε περίπτωση που η βολή σας δεν είναι απόλυτα επιτυχημένη ή θανάσιμη το ζώο μπορεί μεν να τραυματιστεί αλλά θα τραπεί σε φυγή, επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να το κυνηγήσετε ξανά χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ως οδηγό τα ίχνη αίματος που θα έχει αφήσει στο πέρασμά του.

Μετά από ένα επιτυχημένο κυνήγι μπορείτε να επιλέξετε να γδάρετε και να κομματιάσετε το ζώο επιτόπου ή να το πάρετε μαζί σας. Εδώ όμως θα πρέπει να προσέξετε γιατί τα δέρματα ζώων και το κρέας λόγο της μυρωδιάς τους μπορούν να κάνουν τον Arthur στόχο για να τα διάφορα άγρια ζώα που καιροφυλακτούν.

Για την μετακίνησή μας εντός του παιχνιδιού έχουμε δύο τρόπους, τα πόδια και το άλογό μας. Ναι καλά το καταλάβατε, το Red Dead Redemption 2 δεν διαθέτει Fast-Travel System, τουλάχιστον όχι έτσι όπως το έχετε εσείς στο μυαλό σας.

Συγκεκριμένα από ένα αρκετά προχωρημένο κομμάτι της ιστορίας και μετά αποκτάμε πρόσβαση σε ένα fast-travel system το οποίο όμως είναι πάρα πολύ περιορισμένο αφού μας επιτρέπει να μετακινηθούμε από και προς συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η παρουσία των αλόγων παίζει καίριο και καθοριστικό ρόλο εντός του παιχνιδιού. Κάθε φορά μπορούμε να έχουμε στην κατοχή μας μέχρι τρία άλογα τα οποία μπορούμε να εναλλάσσουμε κατά βούληση.

Όπως είναι φυσικό το κάθε άλογο ανάλογα με τον τύπο του και την ράτσα του προσφέρει διαφορετική αίσθηση στην ιππασία, ενώ παράλληλα έχει και διαφορετικές αντοχές. Στην κάτω αριστερά γωνία της οθόνης μπορείτε να βλέπετε κάθε φορά τον μετρητή υγείας του αλόγου σας καθώς και τον μετρητή stamina.

Σε περίπτωση που το ζώο εξαντλείτε θα πρέπει να φροντίζετε να ξεκουραστεί και να φάει. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένα άλογο τόσο αυξάνεται το δέσιμο μαζί του, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η ικανότητά σας ως ιππέας.

Τα άλογα όμως εκτός από την μετακίνηση χρησιμεύουν για την μεταφορά μεγάλων ζώων που έχουμε σκοτώσει π.χ ελάφια τα οποία δυσκολεύεται να κουβαλάει μόνος του ο Arthur, ενώ μπορούν να χρησιμεύσουν και για να καταδιώξουμε αντιπάλους τους οποίους στην συνέχεια μπορούμε να πιάσουμε με χρήση του λάσου.

review rdr2

Τέλος ως αναφορά τις μάχες στις οποίες μπορούμε να συμμετέχουμε εντός του παιχνιδιού, θα έλεγα ότι ο χειρισμός του Arthur είναι αρκετά εύκολος. Το βασικό κάθε φορά είναι να φροντίζετε να παραμένετε κρυμμένοι από τα εχθρικά πυρά, ενώ ταυτόχρονα βγάζετε εκτός μάχης του αντιπάλους σας.

Στις μάχες όπως είναι φυσικό σημαντικό ρόλο παίζουν κάθε φορά τα όπλα που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε πχ. πιστόλι, καραμπίνα κλπ ενώ το παιχνίδι επιτρέπει και μάχη σώμα με σώμα η οποία ωστόσο περιορίζεται σε γροθιές.

Επίσης στην εξουδετέρωση αντιπάλων πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το σημείο του σώματος που θα επιλέξτε να χτυπήσετε. Για παράδειγμα αν έναν εχθρό τον χτυπήσετε στο πόδι εκείνος μπορεί να πέσει κάτω αλλά δεν θα πεθάνει, αν όμως πραγματοποιήσετε ένα head shot τότε ο θάνατος θα είναι ακαριαίος.

Σε περίπτωση που χτυπηθείτε κατά τη διάρκεια της μάχης ο δείκτης υγείας μας μειώνεται. Η αναπλήρωση του μπορεί να γίνει είτε με χρήση κάποιου potion είτε με το να παραμείνετε κρυμμένοι για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Με την ολοκλήρωση κάθε μάχης αυξάνεται το επίπεδό σας και έχετε την ευκαιρία να κλέψετε τα αντικείμενα που μπορεί να έχει το κάθε πτώμα στην κατοχή του.

RDR2 – Γραφικά & Ήχος

Τα γραφικά που προσφέρει το Red Dead Redemption 2 είναι το λιγότερο εντυπωσιακά! Το παιχνίδι πραγματικά σε κάνει να ξεχνάς ότι έχεις να κάνεις με ένα video game καθώς το αίσθημα ρεαλισμού που προσφέρει είναι ανεπανάληπτο.

Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς στο Red Dead Redemption 2 έχει γίνει απίστευτη δουλειά τόσο στον λεπτομερή σχεδιασμό και στο animation όσο και στον φωτισμό, στην απόδοση των χρωμάτων και των σκιών.

Από την κίνηση που κάνουν τα χορτάρια και τα κλαδιά των δέντρων λόγο του αέρα και το αίμα που φαίνεται να λερώνει τα ρούχα του Arthur κάθε φορά που κουβαλάει ένα νεκρό ζώο, μέχρι την κίνηση που κάνουν τα σύννεφα και τα γένια του ήρωα μας που μεγαλώνουν σε πραγματικό χρόνο, το παιχνίδι δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως χάρμα οφθαλμών!
Α
πό πλευράς ήχου δεν θα πω πολλά πράγματα, μόνο ότι το παιχνίδι είναι εφοδιασμένο με ένα από τα πιο ωραία soundtracks που έχω συναντήσει ποτέ σε video game!

read dead redemtion 2 γραφικά

40+ minutes Gameplay

Συμπέρασμα

Χωρίς αμφιβολία το Red Dead Redemption 2 αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα, πλούσια, αληθοφανή και καθηλωτικά παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ! Πρόκειται για έναν τίτλο ο οποίος προσφέρει εκπληκτικό story, τρομερό αίσθημα ρεαλισμού, πρωτοφανή δέσιμο με τους χαρακτήρες, εύκολο σύστημα μάχης, πανέμορφα γραφικά και ένα τέλειο soundtrack.

Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος από ένα παιχνίδι. Αν είστε κάτοχος PS4 ή Xbox One τότε θα πρέπει να έχετε ήδη προσθέσει στην συλλογή σας το Red Dead Redemption 2.

Θετικά & Αρνητικά

thumbs-up-icon

Pros
  • Απίστευτο σενάριο
  • Πρωτοφανή δέσιμο με τους χαρακτήρες
  • Το αίσθημα του πραγματικού που προσφέρει το παιχνίδι
  • Μεγάλη διάρκεια
  • Ευκολόχρηστο σύστημα μάχης
  • Πανέμορφα γραφικά
  • Εκπληκτικό soundtrack
  • Μιλάμε για ένα prequel που συναγωνίζεται επάξια των original τίτλο

thumbs-down-icon

Cons
  • Ο αργός ρυθμός του παιχνιδιού παρόλο που επιτελεί τον σκοπό του υπάρχει περίπτωση κάποιους παίκτες να τους κουράσει

ΒΑΘΜΟΣ: 10/10
Developer: Rockstar Studios
Publisher: Rockstar Games
Platforms: PlayStation 4, Xbox One (Δοκιμάστηκε σε #PS4)