Marvel’s Spiderman: Ένα Review που θα καλύψει κάθε σας απορία

258
Marvel's Spiderman 2018

Η κυκλοφορία video games με πρωταγωνιστές διάφορους superheroes αποτελεί – και πιθανότατα θα αποτελεί για πολύ καιρό ακόμα – μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες συνταγές στην βιομηχανία του gaming. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Insomniac Games σε συνεργασία με την Sony Interactive Entertainment αποφάσισαν να προβούν στην κυκλοφορία ενός νέου PlayStation 4 exclusive τίτλου με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο άνθρωπο-αράχνη, το Marvel’s Spider-Man. Σήμερα λοιπόν θα δούμε αναλυτικά τι ακριβώς περιλαμβάνει/προσφέρει αυτός ο καινούργιος τίτλος.

Marvel’s Spiderman – Story

Η ιστορία του παιχνιδιού δεν βασίζεται σε κάποιο υπάρχον comic book, video game ή σε κάποια ταινία. Ο Peter Parker βρίσκεται να φοράει την στολή του Spider-Man εδώ και 8 χρόνια γεγονός που τον καθιστά πλέον ως έναν πεπειραμένο τιμωρό του εγκλήματος.

Αρκετοί από τους διαβόητους αντιπάλους του, όπως ο Scorpion και ο Vulture, βρίσκονται ήδη πίσω από τα σίδερα και σύντομα ακολουθεί το παράδειγμά τους και ο Fisk. Η σύλληψη του Fisk όμως καταλήγει να οδηγήσει στην εμφάνιση των Demons, μιας νέας συμμορίας που φορά δαιμονικές μάσκες, αρχηγός της οποίας είναι ο πανίσχυρος Mr. Negative. Μια νέα περιπέτεια για τον Spider-Man μόλις ξεκινά, φορέστε την μάσκα σας, ελέγξτε τους εκτοξευτές ιστού και ετοιμαστείτε για μάχη!

Gameplay

Το Marvel’s Spider Man είναι ένα action-adventure game στο οποίο παίζουμε από οπτική τρίτου προσώπου. Ο βασικός playable χαρακτήρας μας είναι ο Peter Parker/Spider-Man, αν και σε ορισμένα σημεία της ιστορίας αναλαμβάνουμε να χειριστούμε επίσης τον ρόλο του Miles Morales και της Mary Jane Watson.

Ο χειρισμός του Spider-Man είναι σχετικά εύκολος και χωρίζεται κατά κύριο λόγο σε δύο μέρη, στην μετακίνησή μας εντός της Νέας Υόρκης έτσι ώστε να φτάσουμε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και φυσικά στο κομμάτι της συμπλοκής.

ps4 spiderman 2018

Η μετακίνησή μας μπορεί να γίνει περπατώντας, τρέχοντας, σκαρφαλώνοντας σε κτήρια, εκτελώντας διάφορες εντυπωσιακές κινήσεις parkour και φυσικά χρησιμοποιώντας τους εκτοξευτές ιστού έτσι ώστε να φτάνουμε σε απομακρυσμένα και πιθανός δυσπρόσιτα σημεία.

Αντίστοιχα το combat system του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένο αφού προσφέρει μάχες σώμα με σώμα, stealth επιθέσεις, εναέριες επιθέσεις, επιθέσεις με χρήση ιστού (για παράδειγμα μπορούμε να αρπάζουμε διάφορα αντικείμενα, όπως κάδους και καπάκια από υπονόμους και να τα πετάμε πάνω στους αντιπάλους), αποφυγή επιθέσεων με χρήση της αραχνοαίσθησης καθώς και διάφορες finishing moves.

Όσο περισσότερες συνδυαστικές επιθέσεις καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε στους εχθρούς τόσο αυξάνεται η Μπάρα Εστίασης του Spider-Man. Η συγκεκριμένη μπάρα μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε είτε για να κάνουμε heal στον εαυτό μας, είτε εφόσον γεμίσει πλήρως για να πραγματοποιήσουμε κάποιο εντυπωσιακό slow-motion Τελειωτικό Χτύπημα το οποίο μπορεί να ρίξει nok out έναν αντίπαλο.

Οι εχθροί με τους οποίους καλούμαστε να βρεθούμε αντιμέτωποι κάθε φορά ποικίλουν. Υπάρχουν οι εύκολα εξολοθρεύσιμοι αντίπαλοι, υπάρχουν οι αντίπαλοι που έχουν στην κατοχή τους ασπίδες ή όπλα συμπλοκής οι οποίοι μπορούν να μπλοκάρουν τις επιθέσεις μας και πρέπει να καταφέρουμε να τους ακινητοποιήσουμε ή να τους χτυπήσουμε από πίσω.

Υπάρχουν επίσης οι αντίπαλοι που λόγο σωματικής διάπλασης είναι πιο δυνατοί και αντέχουν τα χτυπήματά μας αλλά είναι ευάλωτοι στις εναέριες εκτινάξεις και στα εκσφενδονιζόμενα αντικείμενα και φυσικά υπάρχουν και τα Bosses, όπου ο Spider-Man καλείται να νικήσει μερικούς από τους πιο διάσημους supervillains, όπως ο Electro και ο Shocker.

Spiderman bosses electro and shocker

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι οι οποίοι βρίσκονται μοιρασμένοι σε διάφορα σημεία μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ικανότητα της Σάρωσης, με χρήση του R3, έτσι ώστε να δούμε με κόκκινο χρώμα τις θέσεις των αντιπάλων. Επίσης με την Σάρωση μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ποιοι εχθροί βρίσκονται σε ασφαλή θέση για να τους εξουδετερώσουμε και ποιοι έχουν Εικονίδιο Κινδύνου.

Το Εικονίδιο Κινδύνου σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι αντίπαλοι μπορούν να φανερώσουν την θέση μας στους πλησιέστερους εχθρούς σε περίπτωση που μας εντοπίσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για να προκαλέσουμε αντιπερισπασμό έτσι ώστε να τους απομακρύνουμε από το σημείο που βρίσκονται και να τους εξουδετερώσουμε χωρίς να κινήσουμε υποψίες.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε μάχης εξασφαλίζουμε Πόντους Εμπειρίας (ΠΕ) που μας επιτρέπουν να αυξάνουμε το επίπεδό μας. Με αρκετούς ΠΕ κερδίζουμε επίσης Πόντους Ικανότητας τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην Καρτέλα Ικανοτήτων για να ξεκλειδώνουμε καινούργιες ικανότητες-επιθέσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ο Spider-Man.

spiderman 2018 ps4

Πόντους Εμπειρίας όμως δεν κερδίζουμε μόνο από τις μάχες. Στο εργαστήριο του Dr. Otto Octavius που έχει πρόσβαση ο Peter μπορούμε να ολοκληρώνουμε διάφορα projects τα οποία μας επιβραβεύουν με ΠΕ και διάφορα άλλα rewards. Όπως είναι φυσικό όσο περισσότερο προχωράμε στο παιχνίδι τόσο περισσότερα projects μπορούμε να ξεκλειδώνουμε.

Ακόμα με την ολοκλήρωση διαφόρων δραστηριοτήτων πόλης ή δευτερευόντων αποστολών μπορούμε να εξασφαλίζουμε επιπλέον ΠΕ. Συγκεκριμένα σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν πύργοι που εντοπίζουν ραδιοσυχνότητες οι οποίες μας επιτρέπουν να αποκτάμε μια σφαιρική εικόνα για της δραστηριότητες της πόλης, για παράδειγμα που πραγματοποιείται μια ληστεία, που γίνεται καταδίωξη κακοποιών, που έγινε κάποιο ατύχημα και κινδυνεύουν αθώοι πολίτες κλπ.

Παράλληλα χάρη σε αυτές τις ραδιοσυχνότητες μπορούμε να εντοπίζουμε και τα σημεία στα οποία μπορούμε να ολοκληρώσουμε διάφορες δευτερεύουσες αποστολές. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια τέτοια αποστολή ή μια δραστηριότητα πόλης κερδίζουμε τόσο ΠΕ όσο και διάφορες Μάρκες.

Οι Μάρκες που μπορούμε να κερδίσουμε εντός του παιχνιδιού είναι:

  • 1. Έρευνας – ολοκληρώνουμε ερευνητικούς σταθμούς
  • 2. Αξιοθέατου – βγάζουμε φωτογραφία συγκεκριμένα αξιοθέατα
  • 3. Βάσης – εξουδετερώνουμε βάσεις αντιπάλων
  • 4. Εγκλήματος – καταπολεμούμε εγκληματικές δραστηριότητες
  • 5. Πρόκλησης – ολοκληρώνουμε διάφορες προκλήσεις
  • 6. Σακιδίου – εντοπίζουμε τα σημεία που βρίσκονται διάφορα σακίδια που είχε αφήσει ο Peter από όταν πήγαινε σχολείο.

Τις Μάρκες αυτές μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να ξεκλειδώνουμε καινούργιες στολές, να αναβαθμίζουμε στολές που έχουμε ήδη στην κατοχή μας χάρη στην επιλογή Μετατροπές Στολής, να ξεκλειδώνουμε καινούργια gadgets και να αναβαθμίζουμε τα gadgets που έχουμε ήδη μαζί μας.

Τις Μάρκες που συλλέγουμε κάθε φορά μπορούμε να τις δούμε στο menu του παιχνιδιού (Touch Pad), στο οποίο menu μπορούμε να δούμε επίσης τον χάρτη της πόλης και την πρόοδο μας εντός του παιχνιδιού, τις ικανότητες που έχουμε ξεκλειδώσει, τις αποστολές μας, τους χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει καθώς και τις στολές και τα gadgets στα οποία έχουμε πρόσβαση κάθε φορά.

Γραφικά & Ήχος

Τα γραφικά του Marvel’s Spider-Man είναι το λιγότερο εντυπωσιακά! Ο σχεδιασμός της πόλης, ο ήλιος που φαίνεται να αντανακλά πάνω στα τζάμια από τους ουρανοξύστες, τα πουλιά που σκορπίζουν κάθε φορά που περνάμε από κοντά τους, η όμορφη εναλλαγή μεταξύ μέρας και νύχτας, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που κάνουν το παιχνίδι χάρμα οφθαλμών.

Ο σχεδιασμός των βασικών πρωταγωνιστών είναι εξίσου όμορφος με ωραία ρεαλιστικά facial expressions και λεπτομέρεια στα ρούχα και τα αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους. Από πλευράς ήχου το παιχνίδι διαθέτει ωραία μουσική υπόκρουση που δένει πολύ αρμονικά τόσο με το ύφος όσο και με τον χαρακτήρα του παιχνιδιού, επίσης το voice-acting είναι απόλυτα ικανοποιητικό, ενώ δεν θα μπορούσα να παραλείψω το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά έχουμε την δυνατότητα να παίξουμε ένα PS4 exclusive τίτλο με ελληνικούς υπότιτλους.

Συμπέρασμα

Το Marvel’s Spider-Man είναι ξεκάθαρα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει μέσα στην χρονιά! Προσφέρει μια εκπληκτική ιστορία η οποία φροντίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, έχει ένα πλούσιο, ευκολόχρηστο και πολύ ενδιαφέρον σύστημα μάχης το οποίο προσωπικά θεωρώ ως ένα από τα καλύτερα που έχω συναντήσει, είναι εφοδιασμένο επίσης με πανέμορφα γραφικά και τέλος διαθέτει ωραίο soundtrack, απόλυτα ικανοποιητικό voice-acting και φυσικά ελληνικούς υπότιτλους.

Πραγματικά όσοι είστε κάτοχοι PlayStation 4 είναι ένας τίτλος ο οποίος αξίζει επάξια μια θέση στην συλλογή σας.

ΒΑΘΜΟΣ: 10/10
Developer: Insomniac Games
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Platforms: PlayStation 4 (#PS4)

…γράφει η Abby