Lamplight City Review – Μια Αποκαλυπτική Εμπειρία

228
Lamplight City

Lamplight City ένα πολύ καλό click and point adventure με πολύ μεγάλη επιλόγη σεναρίων (Story Paths).

Προσπάθησες ποτέ να εξιχνιάσεις το μυστήριο μιας δολοφονίας και να αποκαλύψεις τη σκοτεινή και την κρυφή πλευρά μιας ένδοξης πόλης; Όλα αυτά συνέβησαν στη Βικτωριανή εποχή. Αυτή είναι η ευκαιρία σου!

Το Lamplight City γράφτηκε και σχεδιάστηκε από τον Francisco González (Το παιχνίδι μπορείτε να το κατεβάσετε από το Steam).

Το Lamplight City σου προσφέρει ένα απίθανο πέπλο μυστηρίου που λαμβάνει χώρα στον 18ο αιώνα στην Νεα Ορλεάνη που έδω την γνωρίζουμε ως Νέα Βρετανία με το όνομα Lamplight City. Το συγκεκριμένο είναι ένα παιχνίδι Βικτωριανής επιστημονικής φαντασίας.

Αυτό το παιχνίδι το ζούμε μέσα από τα μάτια του Miles Fordham, ενός ατιμασμένου πρώην αστυνομικού ο οποιός προσπαθέι να επαναφέρει τη ζωή του σε τάξη.

Παίρνοντας μια πρώτη γεύση από την εισαγωγή του παιχνιδιού και την πρώτη υπόθεση, ανυπομονούσα να συνεχίσω να παίζω όχι μόνο αυτή αλλά και όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις. Η πρώτη υπόθεση ήταν αναμφίβολα η πιο αδύναμη από τις πέντε. Οι τέσσερις πρώτες υποθέσεις είναι αυτοτελής.

Η πέμπτη υπόθεση εμπεριέχει και δένει την όλη ιστορία όπως και επίσης κλείνει τα αναπάντητα ερωτήματα από τις προηγούμενες υποθέσεις. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που παίζει κανείς το παιχνίδι.

Το σενάριο και το πως εξελίσσεται η κάθε υπόθεση είναι πάρα πολύ καλά γραμμένα και η ιστορία ξεδιπλώνεται με λογική σειρά με τους ντέντεκτιβ Miles και Bill να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Χρειάστηκε να κάνω επίκληση στην λογική μου στην τέταρτη υπόθεση μόνο και μόνο για να την λύσω.

Τα σενάρια των υποθέσεων ήταν πολυεπίπεδα και είχαν πολλές ανατροπές ως αποτέλεσμα έπρεπε να μαντεύω συνέχεια. Καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν βαρέθηκα καθόλου και δεν ήταν καθόλου εύκολο να μαντέψω ποιός διέπραξε τον φόνο. Υπήρχαν αρκετές πιθανές λύσεις και έπιασα τον εαυτό μου πάνω από μια φορά να ζυγίζει τις πιθανότες στο να βρεθεί η απάντηση.

Lamplight City εικόνες

Ο μοναδικός χαρακτήρας που εξελίσσεται στο παιχνίδι είναι ο Miles. Ο Bill παραμένει ο ίδιος καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ίσως φταίει το γεγονός πως είναι νεκρός. Οι δύο κοντινότεροι και καλύτεροι φίλοι του Miles είναι η γυναίκα του η Adelaide και ο συνεργάτης του ο Constance Upton.

Και οι δύο τον στηρίζουν ακλόνητα όποτε αυτοί μπορούν. Ανάλογα με τον τρόπο που θα παίξει κανείς, ο Miles μπορεί να κάνει διαφορετικά πράγματα για να αλλάξει την πορεία της ζωής του. Ο Μiles δίνει μάχη με διάφορους εθισμούς όπως τα υπνωτικά, το αλκοόλ και όλα αυτά για νακρατήσει τον Bill μακριά από τις σκέψεις του.

Αυτοί οι εθισμοί του γίνονται χειρότεροι όταν η σχέση του με την Adelaide και τον Constance περιορίζονται δραματικά. Ο παίχτης έχει την δυνατότητα να τον επαναφέρει από το να βγεί εκτός ελέγχου. Αυτό μπορέι να γίνει από τις προσωπικές επιλογές του παίχτη και από το εάν λύνει σωστά τις υποθέσεις.

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει κανείς στο Lamplight City θα ήταν να μην παίζει με τον σωστό τρόπο. Υπάρχει πολύ μεγάλη επιλόγη σεναρίων και κάθε επιλογή είναι πιο διασκεδαστική και από την προηγούμενη. Ενώ θα μπορούσε κανείς απλά να λύσει τις υποθέσεις, μπορείς απλά να τα κάνεις ανω κάτω με το να τα λύνεις όλα ανάποδα.

lamplight

Αυτό που κάνει το παιχνίδι ακόμη πιο διασκεδαστικό είναι η τάση που έχει ο Bill για σκανδαλιές, το οποίο εχει ως αποτέλεσμα είτε να σε κάνει να παρεκτρέπεσαι έιτε να επιπλήτεις τον εαυτό σου γι’αυτό που έκανες.

Εάν συνεχίσεις να μην παίζεις σωστά όμως δεν θα μπορέσεις να παίξεις την τελευταία υπόθεση. Υπάρχει διαφορά μεταξύ σκανδαλίας και προφανέστατης λανθασμένης αστυνομικής δουλειάς.

Το μόνο ενοχλητικό σημείο στο παιχνιδι Lamplight City είναι το γεγονός πως κανένας χαρακτήρας δεν παραδέχεται πως είναι γκέι ή ρατσιστής. Αυτό λογικά γίνεται επειδή το παιχνίδι τοποθετείτε στην Βικτωριανή εποχή του 18ου αιώνα. Απλά όλο αυτό το οποίο υπονοείται θα μπορούσε απλά να αναφερθεί. Δεν συνάδει με το υπόλοιπο παιχνίδι που έχει τολμηρές σκηνές σε οίκους ανοχής, φρικτές δολοφονίες, ενδοοικογενειακή βία και πολλαπλές τραγωδίες.

Το λεξιλόγιο και οι προφορές που χρησιμοποιούνται στο Lamplight City είναι απλά φανταστικές. Από την αρχή του παιχνιδιού ο παίχτης ενσωματώνεται στο παιχνίδι και σε έναν κόσμο που κάποιες φορές μοιάζει με τον δικό μας. Ο παίχτης παίρνει μέρος σε προσωπικές δοκιμασίες και βλέπει τι σημαίνει να είσαι ένας πολίτης εκείνης της εποχής.

Σε ένα σημείο βλέπουμε τον Miles να βάζει υποψηφιότητα για Πρωθυπουργός. Σε ένα αλλό τον βλέπουμε να συζητάει τα νέα της ημέρας με πιθανούς υπόπτους. Συγκεκριμένα σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν μέρος στις υποθέσεις συνεχίζουν να εξελισσόνται στο υπόβαθρο. Αυτό μπορεί να είναι το επακόλουθο της καταστροφής της Ligeia ή και ο κατά συρροήν δολοφόνος της Νέας Βρετανίας.

AGS engine

Το αντίκτυπο των προηγούμενων υποθέσεων θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη της τελευταίας. Μόνο η δουλειά των αστυνομικών δεν είναι αυτοτελής, όλα τα άλλα είναι και αυτό δημιουργεί ένα ρεαλισμό στην ζωή που εξελίσσεται στην πόλη.

Αυτό που προσφέρει τον ρεαλισμό είναι η εξαιρετική δουλειά των γραφικών. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον Francisco Gonzalez. Το σκηνικό και το φόντο έχουν τρομερή λεπτομέρια χωρίς να σου αποσπά την προσοχή από το παιχνίδι.

Οι χαρακτήρες είναι καλοφτιαγμένοι. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάνε οι χαρακτήρες είναι μοναδικός και λεπτομερέστατος. Είναι ‘τρομακτικό’ το πόσο αληθινές είναι οι έκφρασεις του προσώπου των χαρακτήρων. Επίσης η μουσική είναι η κατάλληλη για να μην σε αποσπά από το παιχνίδι και ταυτόχρονα να τονίζει την μοναδική ατμόσφαιρα.

Οι φωνές των ηθοποιών είναι ακριβώς όπως θα τις περίμενε κανείς. Οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους προέρχονται από μια γκάμα βετεράνων στο είδος τους όπως ο Abe Goldfarb, ο Andy Chmelko και το καινούργιο κάστ των Al Pagano και Ivy Dupler. Η ερμηνεία που προτιμώ περισσότερο απ’ όλες είναι του Ben Britton. Δάνεισε την φωνή του στον Miles με ένα μεγάλο εύρος και βάθος στον σχηματισμό και τονισμό της φωνής του.

Το να κάνεις κλίκ στα διάφορα σημεία του παιχνιδιού είναι πολύ απλό, όπως και το να χειρίζεσαι το βιβλίο των υποθέσεων του Miles. Σε αυτό το βιβλίο μπορείς να βρείς προηγούμενα στοιχεία, τη λίστα των υπόπτων, τους στόχους σου και αντίγραφα από κάθε έγγραφο που έχεις μάζεψει. Το παιχνίδι δεν έχει κάποιο κουμπί που να σου δείχνει τα στοιχεία. Παρόλα αυτά το βιβλίο των υποθέσεων εμπεριέχει λεπτομέριες και δεν χρειάζεσαι κάποια έξτρα βοήθεια.

Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο βιβλίο καταγραφών όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα είχε. Τα περισσότερα αντικείμενα τα οποία μαζεύεις είναι στοιχεία τα οποία στη συνέχεια θα σε βοηθήσουν να βρείς τους υπόπτους. Δεν υπάρχουν πάζλ που θα σε δυσκολέψουν ή δεν θα βρέις κάποιο κλείδι που θα σου ανοίξει κάποια πόρτα.

Τα κλειδωμένα περάσματα είτε ανοίγουν είτε όχι. Το μόνο τεχνικό πρόβλημα το οποίο συνάντησα είχε να κάνει με την αποφασιστηκότητα του παιχνιδιού στο να μην επαναφέρει την αρχική οθόνη στην αρχική ανάλυση της αφού κλέισει κανείς το παράθυρο του υπολογίστη.

Πέρα από όλα αυτά το Lamplight City είναι ένα αστυνομικό παιχνίδι που θα σου προσφέρει ικανοποίηση. Παρόλο που δεν είναι ένα τυπικό παιχνίδι περιπέτειας έχει σπάσει αρκετούς κανόνες.

Έαν θέλεις να παίξεις ένα ευφυέστατο αστυνομικό παιχνίδι ή απλά βαρέθηκες τα γνωστά πάζλ τα οποία εμφανίζονται σε κάθε μέρος του παιχνιδιού τότε μπορείς να κάνες μια βόλτα στα σκοτεινά σοκάκια της Νέας Βρετανίας και θα καταλάβεις τη διαφορά. Ίσως σε αυτό το παιχνίδι βρεις αυτό που έψαχνες.

Το Lamplight City είναι διαθέσιμο για: PC, MAC και Linux OS

Developer: Grundislav Games
Publisher: Application Systems Heidelberg

…γράφει η GeoAlex