Τhe End of the F***ing World Review

140
τhe end of the f***ing world

Τhe End of the F***ing World ο προκλητικός, τέρμα υποσχόμενος τίτλος της σειράς που απασχόλησε από τον Οκτώβριο του 2017 και μέσω του Netflix ήρθε και στην οθόνη μας.

Βασισμένη στα κόμικς με ομώνυμο τίτλο του Charles Frosman, πρόκειται για μια εφηβική μαύρη κωμωδία που ακολουθεί δύο ‘προβληματικούς έφηβους σε μια απροσδόκητη οδύσσεια -παύλα -εγκληματικό road trip κατά μήκος της Βρετανίας.

Η πρώτη σεζόν αποτελείται από 8 επεισόδια μικρής διάρκειας, επιτρέποντας σου έτσι να μη χάσεις το ενδιαφέρον και να συνεχίσεις την προσπάθεια οικειοποίησης αυτής της ανορθόδοξης πραγματικότητας των πρωταγωνιστών James (Immitation games/Black Mirror) και Alyssa (The lobster),χάρη στην συνοπτική τους δομή και την μη γραμμική αφήγηση με τα πολλά throwbacks.

Επέτρεψε μου να σε προειδοποιήσω ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρωτήθηκα για το τι ακριβώς παρακολουθώ, μα φτάνοντας την σεζον στο finale δεν υπήρχε ίχνος μεταμέλειας. Με βαθμολογία 8.2 στο IMDb και average tomatometer 98% στο Rotten Tomatoes η πλειοψηφία φαίνεται να έχει την ίδια άποψη.

Εντός των πρώτων δευτερολέπτων του πρώτου επεισοδίου συνοψίζεται το προφίλ του James. ‘Είμαι ο Τζέιμς. Είμαι 17 χρονών. Και σχεδόν σίγουρα ψυχοπαθής.’ αυτές οι πρώτες λέξεις αποτελούν τον πυλώνα της ιστορίας. Στην αναζήτηση του να περάσει από τους φόνους ζωών στην ανθρωποκτονία, βρίσκει το τέλειο υποψήφιο θύμα στην καινούρια του συμμαθήτρια Allysa.

Μια έντονη προσωπικότητα χωρίς αναστολές, επαναστάτρια, με πλούσιο ‘γαλλικό λεξιλόγιο’, autority issues και μια οικογένεια που κανείς δεν θα επιθυμούσε. Παρασυρόμενος από τις σκοτεινές επιθυμίες του ο James την ακολουθεί σε ένα ταξίδι διαφυγής και στην αναζήτηση του πατέρα της. Εκεί ανατρέπονται όλα και η περιπέτεια τους χάους ξεκινά.

the end of the f***ing world

Αυτό το φονικό indie ταξίδι απόγνωσης με το κλεμμένο αμάξι και χωρίς κανένα λογικό ή πρακτικό σχέδιο μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ενηλικίωσης, σε ένα ταξίδι που έρχονται στο προσκήνιο συναισθήματα μέχρι τότε ανύπαρκτα για τους ασταθείς πρωταγωνιστές, σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και αναζήτησης του πραγματικού εαυτό τους.

Γεννιέται μια παράδοξη σύνδεση που μπορείς να καταλάβεις όσο ξένο και έξω από τον εαυτό σου φαντάζει το υπόβαθρο της σειράς και των παιδιών. Ενώ τα πρώτα επεισόδια φαίνονται λίγο βεβιασμένα και πολλές σκηνές ίσως υπάρχουν για να προκαλέσουν ένα πιο συντηρητικό κοινό και όχι για να συνεισφέρουν στην ιστορία.

Στη συνέχεια μόλις εισχωρήσεις σε αυτόν το κόσμο όλα ρέουν πιο φυσικά με αποτέλεσμα να σε αιφνιδιάζει η αντίδραση και η κατανόηση που δείχνει και ο ίδιος σου ο εαυτός στο μακάβριο και το ανοικείο.

James και Alyssa

Πρόκειται για μια νέα φρέσκια σειρά που παραδόξως ο θεατής εκθέτεται σε μεγάλα συναισθηματικά βάθη, με πρωταγωνιστές έξω από τα τετριμμένα κλισέ. Πλαισιωμένη από το μαύρο βρετανικό χιούμορ και την κινηματογραφική ματιά-φωτογραφία ενός ανεξάρτητου εναλλακτικού κινηματογράφου μιας ξεχωριστής αισθητικής.

f***ing world

Παρά της αντιδράσεις και τα αμφιλεγόμενα ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια με ιδιαίτερή έμφαση στο φινάλε, τον Αύγουστο το 2018 δημοσιεύτηκε ότι η σειρά θα ανανεωθεί και σύντομα θα έχουμε και τη δεύτερη σεζόν.

Μαζί με τις υπόλοιπες μεγάλες πρεμιέρες του πολυαναμενόμενου 2019 (βλ. Game of thrones, Strangers things κτλπ) περιμένουμε και τη δεύτερη σεζόν του The End of the F*ing World.

…γράφει η Ελεάνα Σελ.